INTERVIEW: Vrijwilligster Inge Liebaers
"De warme en gezellige sfeer binnen Nasci is een belangrijke factor."Na een carrière vol uitdagingen en prestaties als dokter en prof aan de Vrije Universiteit Brussel, besloot Inge Liebaers met haar pensionering op zoek te gaan naar een zinvolle tijdsbesteding. Ze vond haar roeping als vrijwilliger bij Nasci. Haar verhaal is een inspiratie voor anderen die na hun pensioen actief betrokken willen blijven bij de samenleving.
Hoe ondersteunt Nasci specifiek alleenstaande moeders en welke uitdagingen komen hier vaak bij kijken?
NASCI ondersteunt de gezinnen op verschillende levensdomeinen. Het kluwen aan administratieve problemen maakt het vaak moeilijk , zodat je soms niet weet waar te beginnen. Communicatie kan ook best een uitdaging zijn.
Kunt u een voorbeeld delen van een alleenstaande moeder die door de diensten van Nasci aanzienlijke vooruitgang heeft geboekt?
We hebben twee collega’s die ooit door NASCI werden geholpen als moeder en die nu bij een ons een vaste waarde zijn binnen het team. Betere voorbeelden bestaan er volgens mij niet.
Wat zijn enkele van de belangrijkste obstakels waarmee alleenstaande moeders te maken hebben als het gaat om het vinden van ondersteuning en hulp?
Voor de gezinnen is het soms lastig om telkens opnieuw op een andere plaats hun verhaal te doen. We proberen dit te beperken door efficiënt samen te werken met andere organisaties. Communicatie is ook moeilijk wanneer ze bijvoorbeeld nog geen landstaal spreken. Binnen ons team worden er gelukkig heel wat talen gesproken en we behelpen ons ook met vertaalprogramma’s. Dus meestal vinden we wel een oplossing, maar het is niet altijd evident.
Hoe werkt het Sociaal Infopunt van Nasci samen met andere organisaties of instanties om een breder scala aan ondersteuning aan te bieden?
NASCI maakt deel uit van het lokaal loket kinderopvang in Brussel. Dankzij hun platform kunnen we als brugpersoon makkelijk op zoek gaan naar een kinderopvang.
NASCI maakt ook deel uit van Huis van het Kind Brussel. Huizen van het kind hebben als doel om organisaties die op een bepaalde manier bezig zijn met opgroeien en opvoeden samen te brengen.
Via dit partnerschap ontstonden al enkele duurzame contacten met partners uit het werkveld.
Op welke manieren wordt er bij Nasci gewerkt aan het vergroten van de maatschappelijke bewustwording rondom de uitdagingen van alleenstaande moeders?
Dit doen we via vorming, ontmoeting en individuele gesprekken.
Wat zijn uw persoonlijke drijfveren en voldoening die u haalt uit het werken met deze doelgroep?
Het is fijn om veranderingen te zien bij de gezinnen en te zien dat ze na een tijdje soms grote stappen vooruit zetten in hun leven. Elke moeder wil het beste voor haar kinderen en het is waardevol om daaraan te kunnen meewerken.
Welke adviezen zou u geven aan mensen die willen bijdragen aan het ondersteunen van alleenstaande moeders in hun gemeenschap?
Gezinnen die aan het overleven zijn hebben vaak geen oog voor andere zaken zoals emotioneel welbevinden en empowerment. Door te helpen voorzien aan de basisbehoeften komt er ruimte vrij voor andere zaken.
Hoe heeft de Covid-19-pandemie de behoeften en uitdagingen van alleenstaande moeders beïnvloed, en hoe heeft Nasci hierop gereageerd?
De pandemie maakte de meest kwetsbaren nog meer kwetsbaar. Gezinnen die ons net niet meer nodig hadden kwamen terug. We hoorden de ene tragedie na de andere. NASCI schakelde snel in een andere versnelling. We hielden ons alleen nog bezig met individuele materiaalbedelingen op afspraak en lieten onze sociale activiteiten even voor wat het was.
Hoe wordt er bij Nasci omgegaan met culturele diversiteit en de verschillende behoeften van alleenstaande moeders uit diverse achtergronden?
Bij NASCI is iedereen welkom ongeacht cultuur, taal, religie, nationaliteit. We proberen iedereen op een unieke manier te benaderen met respect voor diens afkomst. We proberen hierover in dialoog te gaan en te leren van elkaar tijdens vormingen.
Wat zijn enkele van de belangrijkste doelen of projecten waar Nasci momenteel aan werkt om alleenstaande moeders nog beter te ondersteunen?
Op dit momenteel streven we ernaar om ons basisaanbod te garanderen zowel in Schaarbeek als in 1000 Brussel.
“Inge, kun je ons vertellen hoe je betrokken raakte bij Nasci en wat jouw rol als vrijwilliger inhoudt?”
“Natuurlijk! Na mijn pensionering wilde ik mijn tijd op een zinvolle manier besteden. Ik koos ervoor om bij Nasci vrijwilligerswerk te doen omdat ik de boodschap en missie van Nasci heel mooi vond. Ook vond ik het belangrijk om iets met kinderen te doen.”
“Hoe ziet jouw typische werkdag eruit?”
“Waar ik me voornamelijk mee bezig houd is het sorteren van kleding en het assisteren in de boetiek voor mama’s. Mijn betrokkenheid geeft me niet alleen een gevoel van verbondenheid met de missie van Nasci, maar ook een diepe voldoening.”
“Nasci viert haar 25ste verjaardag, en het valt op dat veel vrijwilligers gepensioneerden zijn. Wat maakt Nasci aantrekkelijk voor mensen na hun pensioen?”
“De warme en gezellige sfeer binnen Nasci is een belangrijke factor. Het is niet alleen een plek waar we onze tijd vrijwillig inzetten, maar ook waar we een positieve interactie ervaren tussen vrijwilligers, werknemers, moeders en kinderen. De organisatie is opbouwend en biedt een waardevolle bijdrage aan de gemeenschap.”
“Wij bedanken jou voor het interview en hopelijk zien we elkaar nog eens bij Nasci!”
“Graag gedaan hoor en hopelijk tot snel!”
Inge Liebaers is het bewijs van de toewijding van gepensioneerde vrijwilligers bij Nasci. Haar verhaal illustreert niet alleen de betrokkenheid van individuen, maar ook de aantrekkelijkheid van een organisatie die bouwt aan positieve relaties en een ondersteunende gemeenschap.
Wil jij, net als Inge, een verschil maken in het leven van moeders en kinderen? Schrijf je dan nu in als vrijwilliger via deze link en draag bij aan een positieve verandering!
Onze laatste nieuwtjes
Wintersluiting NASCI
NASCI sluit van zaterdag 23 december 2024 tot en met zondag 5 januari 2025
INTERVIEW: Collega Silke De Ridder
Ik kwam bij NASCI terecht als stagiaire en vond het écht fijn om bij zo’n unieke en warme organisatie te werken. Je kan wel degelijk een verschil maken voor de gezinnen.
Steun NASCI, zonder dat het je een cent kost
Ken jij Trooper al? Dat is een platform waarlangs je online aankopen doet bij je favoriete deelnemende bedrijven.
NASCI in de Warmste Week 2023
Het thema van de Warmste Week in 2023 is dat kinderen kunnen opgroeien zonder zorgen, want niet iedereen heeft dat geluk.