Het verhaal achter Nasci

25 jaar Nasci

 In 2023 bestaat NASCI 25 jaar. Hier ontdek je wat er in al die jaren gebeurde in onze organisatie
De statuten worden op 19 mei neergelegd door de stichtende leden. Mevrouw Chris Louwet is de voorzitter.
 Op 1 december 2003 gaat onze operationele werking van start.
Onze voltijdse directeur, Nicky Budts en onze deeltijdse administratieve medewerker, Gaby Aerts, zorgen samen met 29 vrijwilligers voor voedselbedeling in samenwerking met de voedselbank, voor kinderkleding, luiers en andere benodigdheden voor baby’s en kinderen.
Vanaf 2006 breiden we onze bedeling uit met basishygiëneproducten zoals shampoo, douchegel en wasmiddel en met speelgoed. Op vraag van toenmalig minister Smet stoppen we met voedselbedeling. We beginnen met de wekelijkse Mama’s Club met babybadjes en kinderanimatie en organiseren infomomenten en vormingen.
 Naast de bedelingen, de infomomenten, vormingen en Mama’s Club starten we in 2007 met de jaarlijkse actie ‘Back to School’ en ‘Happy Dance Hour’, die elk jaar terugkeren. Prinses Mathilde, onze huidige koningin, komt op bezoek. We krijgen een ‘SAM van de week!’, een VRT-prijs die door Kathy Lindekens wordt uitgereikt voor de belangeloze inzet voor kwetsbaren in onze samenleving. NASCI wint ook het eerste ‘Gouden Ketje’ voor een kleurrijk Brussel.
NASCI krijgt een erkenning om voor het eerst fiscale attesten uit te schrijven, op dat moment nog voor giften vanaf €30. We breiden onze werking uit met Mama’s Power, een langdurig vormingstraject in samenwerking met Citizenne. Mama’s Boutique is een vestiaire voor de moeders. Het toenmalige pilootproject Mediconsult wordt afgeschaft, maar we werken eerstelijnshulp verder uit in samenwerking met Dokters van de Wereld in ‘Spreek met haar’, een voorloper van onze huidige medische consultatie.
Vanaf dit moment kunnen mama’s en gezinnen ook bij ons terecht voor maatschappelijke en sociale informatie.
We starten met paramedische eerstelijnsgezondheidszorg en noemen het ‘Mediconsult’.
Om aan de noden van onze doelgroep te voldoen, openen we een tweede locatie in het 'HuisvandeMens’ in hartje Brussel. Want niet voor iedereen is het makkelijk om tot in Schaarbeek te raken. We dopen het ‘NASCI-B'.
We zetten de noodhulpbalie voor snelle hulpinterventies structureel verder.
25 jaar NASCI!Gelukkige verjaardag NASCI! Onze werking bestaat 25 jaar en dat vieren we uitvoerig met een nieuwe branding, website en een feest.

Met dank aan onze partners

NASCI heeft heel wat partners met wie er wordt samengewerkt om hulpbehoevende kansarme moeders en kinderen zo klantgericht, doeltreffend en laagdrempelig als mogelijk te ondersteunen in hun strijd tegen armoede en sociale uitsluiting.Bij NASCI onderscheiden we in onze partners drie grote groepen:

  • subsidiërende overheden: onze belangrijkste partners, want zonder hen zou NASCI niet bestaan

  • partnerschappen: organisaties waar NASCI een samenwerking mee heeft afgesloten om op het terrein samen te werken

Avansa Citizenne - Huis van de Mens - Gemeenschapscentrum de Kriekelaar - Kind en Gezin
- vzw Samenwerken aan Kinderopvang in Brussel - Gemeentebestuur Schaarbeek - ONEGoods to Give - Hobo - Hopon (i-mens) - Gezinsplanning Rosas - Huis van het Kind Brussel

  • werkgerelateerde partners: alle organisaties, instellingen en diensten die we vaak benoemen als “doorverwijzers”. Deze partners verwijzen moeders en kinderen door naar NASCI voor hulp. Maar het werkt ook in de omgekeerde richting: NASCI verwijst hulpbehoevenden door naar hen voor aangepaste ondersteuning en hulp die we zelf niet kunnen aanbieden. Een overzicht hiervan is terug te vinden in het jaarverslag.

Wens je meer te weten over wie we zijn en wat we doen?

Onze trouwe supporters

steun NASCI •